SPF Pensionärerna presenterade i dag sin undersökning av maten på äldreboenden i länet. På 15:e och delad sistaplats hamnar Vaggeryds kommun med betyget ett av fem möjliga.
Det var Furugårdens mottagningskök som hade besökts. Här serveras kring 180 portioner varje dag av det som tillagas vid centralköket i Skillingaryd.
Vid SPF-besöket serverades sprödbakad hokifilé som man bedömde som näst intill oätlig, tjock panering med sammanpressad fiskråvara. Det var hemlagat potatismos som bedömdes som bra. Negativt var att det inte fanns någon mer rätt att välja på. Man noterar att pannkakor, raggmunk, köttbullar och förstekt fläsk köps som helfabrikat. Efterrätter är till 90 % hel- och halvfabrikat. Närproducerat nötkött används vilket man anger som ett plus.
Heal listan med placering, kommun, restaurang, matpris och betyg
1 Habo, Kärrsliljan 60 kr 5
2 Vetlanda, Korsberga Österäng 69 kr 5
3 Värnamo, Luddö Träffpunkt 60 kr 5
3 Eksjö, Mariannelund Bobinen 58 kr 5
5 Gislaved, Anderstorp Klockaregården 59 kr 4
5 Gnosjö. Rosendal 70 kr 4
5 Jönköping. Kålgården 47 kr 4
5 Nässjö, Parkrestaurangen 73 kr 4
5 Vetlanda, Holsbybrunn Östergården 69 kr 4
10 Jönköping, Tenhult Västerhäll 48 kr 3
10 Mullsjö, Margaretas Park 73 kr 3
10 Sävsjö, Stockaryd Södergården 67 kr 3
10 Tranås, Berget 77 kr 3
14 Sävsjö, Vrigstad Göransgården 67 kr 2
15 Aneby, Druvan 60 kr 1
15 Vaggeryd, Furugården 53 kr 1
Riktigt tråkigt att vår kommun kommer allra sist i ligan om mat för äldre. Tyvärr är det ju inte första gången. Visst är våra äldre värda en bättre mat än den som bjuds. Undrar vad det beror på?
Usch vad tråkigt! Vekligen undermåligt betyg.
Vad tänker dom göra i Vaggeryds kommun åt det?? Behålla sista platsen och fortsätta servera dålig mat.
Ja det är nog dags att lägga ner den så kallade matlagningsfabriken i Skillingaryds centrum och satsa på egna tillagningskök på våra äldreboende och skolor
Man får inte glömma att exakt samma mat serveras till våra barn i kommunen. Sorgligt att barn och gamla måste äta av denna mat år ut och år in. All respekt till de som jobbar i köken som jag är säker på försöker göra det bästa av det de har.
Såg på SVT:s reportage om undersökningen, när man i Habo stod och stekte pannkakor för hand. Märkligt hur något som går att göra i Habo är helt omöjligt i Vaggeryd. Nej, nu lägger vi ner det här med cock and chill och massor av hel/halvfabrikat och satsar på att laga bra och god mat på närproducerade råvaror. Det förtjänar såväl våra äldre som våra barn.
Tillagningskök är beslutat på Sörgårdens och Furugårdens äldreboende. Som vanligt när beslut är fattade så skall verkställighet förhalas och ifrågasättas!
Våra äldre skall känna lukten från köket och varför inte få vara med i köket om de önskar! Detta är inte förbjudet enligt livsmedelsförordningen.
Tyvärr inte det minsta förvånad, som tidigare anställd i kommunen åt jag under 2015 nästan dagligen personallunch på Furugården, sönderkokta grönsaker, slemmig potatis och smaklösa helfabrikat var vardagsmat i dubbel bemärkelse. Minns bara en välsmakande måltid under dryga året, en köttgryta, då stod kostchefen vid vid serveringsdisken och han berättade att den tillagats från grunden i kommunens centralkök. Jag har 30 års tidigare erfarenhet att äta äldremat på matsalar runt om i landet, bl.a just Kärrsliljan i Habo som under mitt år där aldrig lämnade mig besviken. Mitt råd är att ansvariga chefer och politiker beger sig på studiebesök till matsalarna i några av de andra kommunerna med goda betyg, tar intryck och får inspiration. Vill betona att personalen på Furugården alltid bemött mig vänligt och generöst men Vaggeryds pensionärer förtjänar en kommunal omstart vad gäller matkvaliteten.
Felet sitter nog på kommunkontoret i Skillingaryd och stelbenta politiker.
Tobias Bentley från Skillingaryd är en av kockarna i Täby.
Tänk om vi kunde komma så långt som dom gjort där.
Där sköter kockarna alla inköp.
Men det är klart då trampar man väl någon på tårna.
Sök på länken nedan mycket intressant.
http://kultursmakarna.se/2015/02/05/skolmaten-eleverna-tycker-ar-toppen/
Skäms på er vaggeryds kommun..
Politikerna i Vaggeryds Kommun har fokuserat på ekologiska råvaror och när man pratar om kvalité är det just andelen ekologiskt som gäller. Här tillhör vi med våra 43% ekologiskt , absolut Sverige-eliten. Men till vilken nytta? Det viktiga är istället att det erbjuds vällagad och god mat, gärna med lokalt inslag om så medges. Instämmer med Lemkes inlägg.
Pelle Philip
Ibland upplever man olika frågor i kommunen så här: Mycket och välformulerade ord men det är så oändligt långt till handling. Den här frågan borde våra politiker ta tag i genast. Inte kan vi vara sist i matligan nästa år också.
Lite kul att det var hokifile när undersökningen gjordes. Fiskens panering är mer än dubbelt så tjock som fisken o det stackars fisklagret i mitten ser alldeles grått o rått ut. Rått är det säkert inte men det ser inte aptitligt ut o mat ska ju även vara en njutning för ögat. Broccoli o gröna ärter är nyttigt men risken är stor att man tröttnar på det som man får var o varannan dag o broccolin är dessutom sönderkokt o sladdrig. Nä fy!
fy för maten dom serverar idag!!! 53kr för en talrik med skit!
En måltid handlar inte bara om att få i sig näring. Det är så mycket mer. Dofter, smaker kan ge möjlighet att återuppleva minnen… Våra äldre förtjänar bra mat som serveras under trevliga former.
Hur och var maten tillagas är något som verkligen behöver förändras, till det bättre, och på äldreboendena inte bara vid lunchtid… Betalar man ca 3000kr/månad för maten borde den hålla högre kvalitet!
Inte ett dugg förvånad, för en massa år sedan gjordes kommunen en undersökning på cook and chill och tillsatte då en grupp som skulle undersöka dess kvalitet etc. Gissa vem som satt med i den gruppen? Jo, kostchefen själv. Man kunde lätt gissa vilken slutsats de skulle dra redan innan de började undersöka.
ja skäms på kommunen , bort med halvfabrikatet , laga maten från grunden och inte massa pulverkrämer till efterrätter , pulver till allt .
Bandslip har fel!
Det var en utomstående konsult som konstaterade att problemet INTE var coke and chill, det handlade om råvarornas kvalitet, fortbildning mm.
Skärpning i debatten och kasta inte skit på kostchefen som inte kunde påverka utredningen.
Flera goa politike i styrande 5-klövern r ger sig in i debatten utan att ha koll på läget. Bollen ligger hos ER!! Har för mej att ni beslutat om att åldringsvården själva skulle ha egna kök för ett år sedan. Varför händer inget? Om det nu är nuvarande organisation som det är fel på? Politiskt ansvar innebär inte bara att lalla igenom beslut i kf, utan också ha kraft att genomföra dem.
Ni är ju några 5-klöverpolitiket som höjt er röster här. Visa lite stake nu och agera o sluta gnäll!!
vad kan man väntas sig av en kommun . de vill väl att äldre åker hen å dö istället krasst men sant . Snart är det ett historiskt ögonblick i en svt tillbacka blick att det fanns äldrevård. Nu gäller det att kasta miljader på ensamkommna istället det är mer lukrativt för kommuner. men troligen kommer de inte att ansvar när det går dåligt då äör det kört. Så är du 70+ räkna med att dö hemma