Så möter kommunen ökad nederbörd

0

För vatten- och avloppschef Jonatan Rosenquist och va-ingenjör Frida Nilsson på kommunens tekniska  kontor kom inte Daniel Paulssons nederbördsstatistik som en överraskning. Den bekräftar vad man anat i flera år. De ser tydliga utmaningar för kommunen bakom de statistiska uppgifterna.

– Det vi framför allt ser som den stora utmaningen är att ta hand om enstaka skyfall som ger extremt stora nedersbördsmängder på väldigt kort tid, säger Jonatan Rosenquist.

– Vårt uppdrag handlar då om att förbättra det ledningsnät som finns. Men det viktigaste vi kan göra i framtiden blir att bygga våra bostäder med hänsyn till hur dagvattnet rinner så att vi inte belastar ledningarna för mycket.
Det handlar alltså om att bygga magasin och här och var så att ledningsnätet inte överbelastas och tvingas få ta emot alltför stora regnmängder på kort tid.

– Här måste våra ansträngningar samordnas, det är inte enbart en fråga för tekniska kontoret utan lika mycket för kommunstyrelsen och miljö- och byggnämnden så att vi får en kommunövergripande strategi som visar hur vi hanterar regnvattnet. Det kan till exempel handla om att leda undan regnvatten ut på lekparker och bollplaner så att fastigheter inte skadas, säger Frida Nilsson.

Under 2000-talet har det visat sig att Skillingaryd är särskilt utsatt. I juli 2004 drabbades de västra delarna av tätorten samt området kring Norra Allégatan av kraftiga översvämningar efter dagsregn. Det ledde till att flera så kallade utjämningsmagasin skapades. Det skedde bland annat väster om Smedjegatan vid Fåglabäck men också söder om Sörgårdsområdet.
2011 var det dags igen vid korsningen Storgatan-Sturegatan då bland annat Frälsningsarmén drabbades. Nivåskillnaderna mellan de västra delarna och centrum ledde till att regnvattnet som forsade ned västerifrån och fyllde ledningarna inte hann rinna undan på släta marken. Som en följd av det grävdes grövre ledningar ned i Sturegatan, med en avlastningsledning åt bland annat Gropabäcken.

I Vaggeryd föll över Torsboområdet ett begränsat men mycket kraftigt skyfall för två år sedan.

De senaste årens händelser visar verkligen vad som kan hända. Smålandsstenar har till exempel drabbats av en mycket kraftig översvämning efter skyfall. För att nu inte tala om skyfallet över A6 i Jönköping som vållade  skador för 50 miljoner.

Ett bekymmer är garagenedfarter från 1950- och 60-talen. Men också ålderstigna ledningar.

I Vaggeryds kommun finns risker med att de gamla ledningarna från 1950-, 60- och 70-talen blir överlastade och inte klarar att hålla tätt. Därför är fortsatt arbete med ledningsnätet  mycket viktigt.
– Vi har ändå goda förutsättningar att hantera problemen i och med att här inte finns de stora asfalterade ytor som i orternas centrala delar som vid skyfall skapar stora problem genom att vattnet inte hinner rinna undan, menar Rosenquist.

LÄMNA ETT SVAR