Dolda kommunala konstskatter visades

1

Kulturhelgen tjuvstartade med en guidad visning av de konstskatter som döljer sig i de kommunägda byggnaderna i Vaggeryd. Inte mindre än 41 konstintresserade personer tog plats i den buss som utgick från Fenix innan den ordinarie festivalen tog sin början.

Tvåtimmarsresan till den kommunala konstens värld resulterade i stopp vid följande  tre intressanta hållplatser: Furugården, Byarum och Fenix 1.

Lars Ljungqvist som är ordförande i det kommunala konstutskottet var chefsguide med viss assistans av Berry Lilja.

Det är sällan tjuvstarter är av godo, men det här var ett undantag. Framför allt var det lärorikt att få se och upptäcka en liten del av den konstskatt som kommunen har byggt upp genom att använda enprocentsregeln. Den betyder att en procent av kostnaden för kommunala byggnader avsätts till konstnärlig utsmyckning.

Det är långt ifrån alla kommuner som använder en sådan regel. Men det gör Vaggeryds kommun vilket den bör hedras för. Därför innehåller den kommunala konstskatten säkert mer än tusen konstverk. Den omfattar så oändligt mycket mer än de alster av Sven Ljungberg, Bertil Valien och Jussi Taipalenmäki som många dagligen möter i Skillingehus.

Problemet är bara att en stor del av dessa konstverk alldeles för ofta syns. Som de underbara skulpturer av Gunnar ”Bissefällarn” Svensson som döljer sig på två kringbyggda innergårdar på Furugården.

Det var tänkvärt att se hur vissa konstverk får en fantastisk placering, som Torsten Nygrens målning av hotellen på ena fondväggen i Furugårdens restaurang.

Andra däremot göms mer eller mindre, säkert  oavsiktligt, undan. Det var inte att undra på att Bertil Ågren var missnöjd med placeringen på ett av hans konstverk i gamla samlingssalen på Furugården.

Men det är också roligt att spekulera kring konstnärens avsikter och att diskutera vad konstverken föreställer. Det fanns flera exempel på debattobjekt: Som ”Gåramålaren” Karl Wittgrens oljemålning föreställande en byggnad i Vaggeryd. Tavlan hänger i matsalen på Furugården och föreställer Malmstens/Sjölundshuset i korsningen Ågatan-Götaforsvägen.

Vi återkommer med fler bilder från denna skattjakt.

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Tack till Konstföreningen som tagit initiativ till den trevliga och informativa konstrundan. Så många och ”dolda” konstskatter vi har i kommunen Tack !

LÄMNA ETT SVAR