Kommunen tar krafttag mot näthatet

3

Om en månad drar Vaggeryds kommun igång en storsatsning för att minska mobbningen barn och ungdomar emellan på internet.
Det har gått så långt att det finns barn som inte vågar gå till skolan eftersom de riskerar att mobbas eller utsättas för kränkande behandling.
– Enligt våra närpoliser så löper barn och ungdomar på internet större risk att råka ut för brottslighet än i samband med våld eller narkotika, säger fältsekreterare Reshat Shabani som håller i trådarna för arrangemangen.
– Problemet är att många barn vill men vågar inte tala med vuxna om vad de råkar ut för. Dessutom är det ju så mycket svårare för föräldrar att kontrollera vad som pågår i mobiltelefonen jämfört med vad som händer i datorn.

Vecka 21 kommer att bli något av temavecka i arbetet mot näthatet. Samtliga skolelever från och med årskurs fyra på grundskolan upp till gymnasiets avgångsklasser berörs.
Vid ett offentligt kvällsmöte i Fenixhallen tisdagen den 24 maj kommer polisen Andreas Glingfors att föreläsa om mobbningen på internet och vad som kan göras. Han vänder sig då främst till föräldrar och andra berörda.
Skoleleverna kommer att få möjlighet att möta polisen. Det sker dels i Folkets Hus i Vaggeryd den 25 maj, dels i Skillingehus den 26 maj.
– På Folkets Hus anser man detta så viktigt att man ställer lokalen hyresfritt till förfogande, berättar Reshat Shabani.

3 KOMMENTARER

  1. Jag tycker det är så synd att föräldrar inte kan stå emot att barnen ska ha egna mobiler med tillgång till Internet. Som det står i texten så har man som förälder NOLL koll på vad som skrivs och vilka sidor barnen är ute på. Jag har själv erfarenhet som pedagog vilket stort problem detta är. Tråkigt att behöva vara en de ”tråkiga” mammorna som säger nej till sina barn fast deras kompisar fick egna mobiler i ettan (!!).

  2. Håller fullständigt med om att det är fel att barnen ska ha mobiler i tidig ålder. När mina barns pappa tyckte att de skulle ha mobiler redan i 1an så sa jag emot. Han svarade bara irriterat: ”Häng med i utvecklingen!” Vilken ”utveckling” är vi på väg emot undrar jag? En utveckling där det är enklare att mobba både via samtal, sms och offentligt på nätet! En ”utveckling” där de utsätts för strålning hela tiden med telefoner och surfplattor! En ”utveckling” där man till slut måste sätta förbud för att barnen ska kunna göra andra saker än att hänga med näsan över mobil och platta 24-7!
    Varför vågar så få föräldrar bryta mönstret och börja TÄNKA själva på alla konsekvenser?
    Antagligen för att de är rädda att deras barn ska bli mobbade om de står ut i mängden…. Sorgligt och beklämmande. Och vad ska grannarna säga om vi inte gör som alla andra?
    Är det då bättre att vi alla går i samma spår och tävlar i vems barn som har nyast och dyrast mobil och köper märkeskläder till barn som växer??? Sedan låtsas vi att allt är bra. För allt är ju bra – eller? I alla fall utåt sett.
    Vad lär vi våra barn?
    Så länge vi vuxna fortsätter med att inte våga ta egna beslut och ansvar för våra barn så kommer mobbingen att fortsätta! Och så länge föräldrar inte kan se att deras barn är kapabla att göra illa andra barn så kommer mobbingen att fortsätta! Och så länge föräldrar tror på allt deras barn ljuger om när de säger att de inte har sagt/gjort elaka saker mot något annat barn så kommer mobbingen att fortsätta! Och så länge föräldrar pratar skit om andra människor eller har en massa åsikter om andra så kommer mobbingen att fortsätta! Så länge föräldrar inte lär sina barn ödmjukhet och respekt mot andra människor så kommer mobbingen att fortsätta! Vad ligger det för värde i att värdera andra människor? Vill DU bli värderad av andra?
    Ligger det inte ett större värde i att bara konstatera och reflektera? Jasså han gör så? Jasså hon tänker så? Punkt
    Alla är lika olika och jag tror att det ligger ett stort värde i det!

  3. Fast visst kan man ha koll även på barnens mobiler. Man får göra klart för barnet att man som förälder ska ha rätt att gå in på deras telefoner och de appar de använder. Barnen måste vara medvetna om att föräldrarna kan se vad de är ute på, vad de lägger upp för bilder och vad de skriver.

LÄMNA ETT SVAR