Oro för vattensjuk mark på LogPoint

3
Jan Askehag framförde kritiska synpunkter.
Jan Askehag framförde kritiska synpunkter.

Räkna med problem med vattensjuk mark när LogPoint-området vid Stigamo nu ska böja byggas ut.
Det visade onsdagskvällens informationsmöte på Folkets Hus i Vaggeryd.

Frågestunden kring  LogPoint-området kom till stor del att handla om den sanka terrängen  och osäkra ekonomiska kalkyler.
Jan Askehag, före detta gatuchef i Vaggeryds kommun som gick i pension 2013 sparade inte på kritiken. Han menade att det hade varit svårt att hitta sämre område till den här stora kommunala satsningen.
– Det skulle i så fall vara ett område på Kyllåsen, ironiserade han.
– Ta bara en sådan sak som att det växer vassgräs på en av de högsta punkterna i området, det säger det mesta.
Han pekade på vattensjuk mark i främst södra delen av området och om schaktmaskiner som nära nog slukats med mera.
Askehag berättade att han tillsammans med dåvarande VA-chefen Björn Svensson vandrade över området för några år år sedan och då uppskattade den samlade utvecklingskostnaden för LogPoint till cirka en halv miljard.
Han ifrågasatte också planeringen för avrinningen och varnade för att det tar lång tid att få avrinningen via bäckar att fungera.
– Det är inte realistiskt att tro att man kan få massorna att torka ut på två år, menar han.
Kommunstyrelsens ordförande Allan Ragnarsson fanns på plats och medgav att han blev smått chockad när kommunstyrelsen för första gången vandrade på det nyinköpta området.
– Vi kanske trodde att det var monark vi hade köpt in, men det var väldigt vattensjukt. Men vi har ändå en kalkyl på 173 miljoner kronor som borde hålla. Det finns till exempel bergmassor i området som kommer väl till pass.
Hans företrädare Evald Andersson fanns också på plats och ville veta hur man skulle bära sig åt för att få kalkylera att hålla.
Svaret är att ingen vet. Det beror förstås på hur stort intresset är från företagen är och hur markvärdet utvecklas. Nu finns det ett tryck i närområdet efter mark och det är just detta som resulterat i den rivstart som nu planeras.
Kommunens tekniske chef Magnus Ljunggren berättade att det var först i november förra året som LogPoint-planerna började aktiveras. Men nu startar etapp 1 på den allra nordligaste och bästa delen närmast Jönköping. Samtidigt ska etapp 2 som omfattar de besvärligare södra delarna börja planeras.
Det finns en hel del att göra eftersom kommunen äger 190 hektar i området varav 100 kan säljas. Till att börja med handlar det i etapp 1 om tio hektar som ska ställas i ordning.

 Lennart Wetterholt, projektledare Sweco och Monika Johansson-Grönkvist från kommunen medverkade.

Lennart Wetterholt, projektledare Sweco och Monika Johansson-Grönkvist från kommunen medverkade.
Magnus Ljunggren i presentationstagen.
Magnus Ljunggren i presentationstagen.

3 KOMMENTARER

  1. Varför satsa på Logpoint när vi både har ”Travbaneområdet” och Båramo att fylla först?
    Vad är det för fel på de områdena? Dessutom ligger de närmare där vi bor så det blir lättare att ta sig till jobbet.
    Begrav projektet en gång för alla! Det räcker med de kostnaderna vi har haft!
    Det räcker nu med vansinniga projekt i kommunen! Klart vi ska satsa på industrier/lager men se till att det finns någonstans att bo först! Det är ju världens enklaste matematik, finns det ingenstans att bo så stannar inte skatteinkomsterna i kommunen!
    Se till att planera och bygga i på ”Mejeritomten” i Skillingaryd för att ”förtäta” centrum i Skillingaryd och områdena i Vaggeryd!

  2. Nu måste det snart bli ett slut på hur våra skattepengar hanteras!
    Detta riskprojekt skulle begravts redan vid tanken på att köpa in marken. Nu har det antagligen redan sjunkit ner ett antal miljoner i sumpmarken! Håller med Henrik, Båramo och Travet är ju där vi vill utveckla våra industriområden.
    Några fler konstiga beslut.
    Man ska försöka tvinga bort bensinmackarna från centrum, då säljer man den bästa tomten för den verksamheten vid Vaggeryd norra till barkhantering?
    Idel akutlösningar när det gäller våra skolor, nu ska det byggas två tillfälliga paviljonger i Vaggeryd samt försöker man klämma in ett högstadium på ej lämplig mark. Att fortsätta försöka bedriva gymnasieverksamhet på Fenix med 55 sökande elever låter inte heller så smart. Däremot var aprilskämtet på denna sidan ett av de smartaste politiska beslut genom tiderna! För dig som inte läste skulle dessa elever åka till Värnamo och Fenix skulle bli högstadium. Fenix har ju även möjlig mark för utbyggnad åt Norr. Om man inte hade byggt provisoriska paviljonger och lekparker där.
    Snälla politiker se nu till att pengar används på rätt sätt. Tänk långsiktigt ang. skolor, äldrevård ( där för övrigt många av er hör hemma) och maten som serveras på dessa ställen. Utveckla nya bostadsområden där folk vill bo! Bygg bron över Hjortsjön och bygg runt norra delen av sjön också!
    Avsmalningar dit och avsmalningar bort. Ombyggnad av Vaggeryd centrums gator och torg, vad var felet innan? Listan går att göra hur lång som helst! Och vad kostar alla dessa utredningar som oftast leder till dessa tokiga beslut!

  3. Håller med, om en Friskola haft 55 sökande hade det varit tack och adjö med den. Vi har ett flertal linjer som knappt ha mer än en handfull elever och egentligen bara 2 program som är ok, inga problem för Jkpg och Vmo att ta hand om dem heller. Gör om Fenix till Högstadieskola och gör det rätt denna gång! SFI:n kan vara i Fokketshus som tidigare och gärna en annan utbildare så kanske vi kan få våra nya kommuninvånare att lära sig svenska. När det gäller Logpoint så hör detta ihop, man öser skattepengar i ett stort svart hål! Vet inte om ni har varit där men det stämmer att det växer vass på de högre delarna av området. Dränering på 2 år? Tog väl 5 och fixa samma sak på vägen mellan Vmo och Forsheda….

LÄMNA ETT SVAR