Ris och ros för det kommunala bokslutet

0

Femklövern fick kritik men det var endast två (SD)-ledamöter som tvekade om de skulle godkänna den kommunala årsredovisningen för 2015.

Så kan man summera 90 minuters fullmäktigedebatt om bokslutet för 2015.

Framför allt sköt oppositionen in sig på de höga och stigande sjuktalen medan Femklövern kunde peka på bättre resultat än 2014 som var det sista året med majoriteten (S)+(C).

Allan Ragnarsson (M)  ansåg att hans fögderi var värd betyget VG, Väl godkänt för 2015. :
– Nu när det är examensdag för året känns det bra att soliditeten, som jag anser är det viktigaste mättalet, har gått upp mer än två procent. Jag får ofta också frågor om vad flyktingmottagningen kostar i Vaggeryds kommun. Svaret är 30 miljoner, pengar som vi fått tillbaka av staten. Ensamkommande kostade 25,6 miljoner, AME som har hand om övriga flyktingar kostar 2,7 miljoner, medan evakueringsboendet kostade 1,2 miljoner. Allt detta har vi fått tillbaka från staten.
Jenny Larsen (KD):– Skolans resultat är mycket mycket gott vilket vi är stolta över. Vi hamnar i toppen när det gäller resultat, plats tio när det är modellberäkant, plats 25 när det gäller uppnått godkänt betyg. Årets utmaning har varit flyktingtillströmningen. SFI-lärare är bristvara. Vi är jättetacksamma för de pensionärer som ställt upp.
Gert Jonsson (M):–  Att stå här 2014 var inte det enklaste. Då gällde det ju att förklara ett underskott på 20 miljoner, det känns bättre nu med en klar förbättring i siffror på 15 miljoner. Visserligen har vi fått budgetmedel på netto fem miljoner, men det är ändå starkt jobbat inom vård och omsorg. Alla har gjort ett fantastiskt 2015, men jag vill dela ut guldstjärna till hemtjänsten.
– Man brukar säga att som man sår får man skörda, tidigare beslut som tagits tar lång tid innan de hamnar på plats, man måste våga hålla i och följa handlingsplanerna. Det gjordes bra satsningar av den gamla majoriteten. De resultat som vi nu gör och se framför oss vill vi skicka hälsningar till de bättre resultat vi också är delaktiga i. Lärdomen är, måste göra anpassningar, se hur vi kan förbättra oss.

Ewa Magnusson (L): – Det är inte bra att vi har ett överskott på 620 000 kronor. Det beror alltså på att lokaler saknas för ungdomsverksamheten. Men vi har en fantastisk personal som jobbar och sliter och skapat en kvalitetshöjning. Ungdomsverksamheten är det viktigaste och målet är nya lokaler vid torget under 2016. I ungdomsverksamheten har andelen flickor ökat  från 23 till 33 procent. Söndagsöppet i Vaggeryds simhall har varierat mellan 70 och 139 och det är bra. Men måste göra något åt Vaggeryds simhall.
När det gäller kulturen; viktigt visa vår lokala historia, vår industriella historia alltså inte bara det militära, utan möbelindustrin, Bissefällarn, Sagoskogen.
Fredrik Nord (SD):– Har bestämt mig för att yrka bifall med tveksamhet. För under kommunstyrelsen finns ingen ekonomisk redovisning om AME, trots att vi var eniga om att den skulle finnas med. Om 13 ledamöter är överens och man är utsedd att justera, är det justeringsmännens uppgift att anteckna och jämföra.
Kenth Williamsson (S): – Tittar man på resultat på 4,9 miljoner så är det ett svagt resultat. Tittar man på egna kapitalet per invånare, så är det 40 080 kronor och sjunkande. Det pekar också på att resultatet inte är så bra, som det lät från talarstolen. Fullmäktige har sagt att två procent ska överskott, det kan man inte kalla väl godkänt, det är ju bara en tiondel av resultat som vi har själva satt som resultatmål.
– Förutom svagt resultat oroar personalsituationen, 6,5 procent i sjukfrånvaro när målet var 4,8. Det  är en allvarlig signal. 568 timavlönade mot 436 år 2014, är en ökning som låter makalöst mycket. Många parametrar pekar åt fel håll.
Tuula Inger (S):–  625 000 kronor i överskott ska vi inte var stolta över i kultur och fritid. Men jag är stolt över 250 000 till Sommarkul och att vi fått 250 000 i tillskott av regeringen. Alla barn mellan 6 och 15 år ska kunna ha bra sommarlov. Det är också jätteledsamt att behöva stå här och säga att vi inte nu heller satsar på ungdomsverksamheten. Vi ska alltså sitta till 2019 och vänta och det är skämmigt. Vi måste leva upp till det vi lovar ungdomarna. Vi lovar och lovar och inget händer, de kan inte vänta till 2019.
Atcha Adinda (L): – En miljon plus för kosten är inte bra, när vi uppenbart behöver till kompetensutveckling.
Malin Claesson (S): – Det som jag känner är oro för sjukskrivningstalen där socialnämnden ligger högt på vissa enheter. När Patrik Eurenius säger vi har två vägval, sänka kvaliteten eller höja intäkterna är det inget svårt val för mig.
Berry Lilja (S): – Det är för galet, som Atcha pekade på, att vi avsatt två miljoner till fortbildning av personalen för kosten och att bara 700 000 gått åt. Vi sköt till 4,2 miljoner, en 50-procentig ökning och då ska det inte ha sådana resultat som i SPF:s mätning. Pengarna finns alltså, se till att använda dem.
När jag läser SKL:s öppna jämförelse om skolan blir jag fruktansvärt glad. Jag kommer ihåg vilka diskussioner det var när vi låg på 229:e plats. Då sas att det inte finns studiemotiverade föräldrar, det fanns många bortförklaringar. Nu ligger vi på tionde plats och har gått från en av de sämsta till länets främsta och en av de bästa i landet. Uppskattar personal som gör ett fantastiskt jobb, vill framföra vårt stora tack till skolans personal som gjort en helt fantastisk resa.
Vi har också varit framgångsrika på satsningar på infrastruktur. Över 800 miljoner har investerats  på järnvägen Nässjö-Värnamo. Nu gäller det att snabbt få till elektrifiering Värnamo-Nässjö, stärker kommunens logistiska läge och viktig miljöfråga.
Ulf Abrahamsson (C): – Vi har levt över våra tillgångar, så ärlig måste man vara. Men det är glädjande att vi har politisk samsyn. Dock gör man enkelt för sig när man bara pratar sjuktalen. Vi har haft många som lämnat socialnämnden, nu verkar de ha flutit över på barn och utbildning: Varför slutar så många hos oss? Jag håller inte med Tuula: Vi gör väldigt mycket för ungdomen, satsningen på ungdomsgårdarna är en mindre del av vår satsning.
Jenny Larsen (KD):  – Personalfrågorna ligger högt upp, sjuktalen är höga, vi börjar närmar oss medel men vi vet vi kan bättre. En god arbetsmiljö är stor del av detta. Där behöver vi satsa. Personalomsättningen har ökat, oroväckande är att färre väljer att utbilda sig. Därför måste vi vara konkurrensmässiga.
Vi behöver också göra en förskoleutredning, dels lokaler, dels hur vi ska öka personaltätheten.
Allan Ragnarsson (M): – Höjer vi skatten försvinner 1 500 kronor för löntagarna. Både socialnämnden och bun borde kunna effektivisera och få bättre resultat.
Jan-Olof Svedberg (SD) : – Personalsituationen är på väg mot katastrof. Visst, vi kan diskutera effektivisering, men det får inte gå för långt.
Atacha Adinda (L): – De löner vi har för de lärare som stannar kvar är de som inte utvecklas.
Annelie Borgström (S) : – Det här med AFA-pengar är skämmigt. Det är ju våra anställdas pengar det handlar om, konsekvensen av borgerlig politik som istället borde satsas på kompetensutveckling. Vi står inför jätteutmaningar i kommunen, inom industrin står vi inför det samma: kompetensutveckling. Till största delarna handlar det om goda ambassadörer. Vi kan inte fortsätta erbjuda så usla arbetsförhållanden till våra kvinnor. Ska vi få våra ungdomar att jobba hos oss har vi inte råd att vänta.

LÄMNA ETT SVAR