Så försvann friidrottsbanorna i kommunen

0

Friidrotten var en gång i tiden stor i både Vaggeryd och Skillingaryd. Då fanns också mer eller mindre kompletta friidrottsanläggningar med rundbanor i båda tätorterna.
På Idrottsplatsen i Vaggeryd togs dock löparbanorna bort för mer än 30 år sedan. Ingen kunde då ana att VSOK hade duktiga löpare som Jesper Skantz och Jimmy Björk på gång.

I Skillingaryd och SFK fostrades Kent Claesson, en av 90-talet stora löpare i Sverige på lång medeldistans, 3 000 meter, och 5 000 meter.
Men till slut var det ändå främst Fågelforsskolan som använde banorna på Movalla.
2010 började kultur- och fritid på initiativ av Magnus Johansson (M) att utreda konsekvenserna av att flytta friidrotten i Skillingaryd från Movalla till Grönelund. Dels för friidrottsanläggningen på Movalla som redan då var dåligt utnyttjad i förhållande till driftskostnaderna, dels för att löparbanorna med kolstybb tog mark i anspråk som behövs för en utvidgning av fotbollsplanen.
En flytt av friidrottsanläggningen skulle kostat miljoner så det hela rann ut i sanden.
Vaggeryds kommun har haft ett avtal med föreningen Movalla om skötseln av friidrottsbanorna för 13 000 kronor årligen.
I slutet av 2014 slog kultur- och fritidsnämndens beredning larm om behovet av en upprustning av friidrottsbanorna på Movalla.
Frågan var om kommunen fortsättningsvis överhuvudtaget skulle ha en friidrottsanläggning och var den i så fall ska placeras. Man ville också få klargjort vem som ska ansvara för driften, till vilken kostnad och om ytan i så fall skulle bestå av kolstybb/rödstybb eller tartan. 
I beskrivningen av ärendet konstaterades att friidrottsytorna på Movalla var i behov av restaurering. Det krävdes ny beläggning och dessutom måste stora delar av den sarg som dels avgränsar mot fotbollsplanen, dels mot åskådarplatserna bytas ut eftersom den höll på att ruttna.

Utredningen slutade med två frågor och nu vet vi svaret.

LÄMNA ETT SVAR