Politiska beslut får då och då märkliga och kostsamma konsekvenser. Som det här med att en förskola med två avdelningar skapades inom Fenix-gymnasiets väggar.
Det var i oktober 2012 som dåvarande ordföranden för barn- och utbildningsnämnden Roger Ödebrink aviserade expansion för den då hårt ansträngda förskolan Växthuset som är granne till Fenix. Stora barnkullar hade föregående år satte press på förskolan samtidigt som Fenix-gymnasiet hade få nya elever och lediga lokaler.
Så här skrev vi i gamla2016.skillingaryd.nu hösten 2012:
”– Ökningen är störst i norra delen av kommunen och därför har vi tittat på tänkbara temporära lösningar där. En av dem består i att använda moduler vid norra delen av Fenix, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Ödebrink (S).
– Det skulle ge vissa samordningsvinster med den intilliggande förskolan Växthuset. Vi tittar också på utrymmen på Fenix gymnasiedel.
Barn- och utbildning fastnade för flytt till Fenix. Vintern 2014 var det inflyttningsdags efter en ombyggnad som kostade cirka fem miljoner.
Men i augusti 2015 lät det så här på gamla2016.skillingaryd.nu:
”För två år sedan flyttade förskolan Växthuset på Torsbo i Vaggeryd in i Fenix-byggnaden där en ny avdelning skapades. Nu vill Fenix-gymnasiet ha tillbaka lokalerna.
Barn- och utbildnings vice ordförande Roger Ödebrink (S) var högste ansvarige politiker när förskolan tog den norra delen av Fenix i besittning.
– När vi flyttade in förskolan på Fenix tyckte vi att det var väldigt smart, en smidig lokalförändring utan att budget behövde belastats, säger Ödebrink.
– Nu har det vänt snabbare än vi trodde. Fenix behöver lokalerna och då måste vi få väck förskolan igen.
Ödebrink ser dock ingen större kapitalförstöring i det som hänt, att det måste bli en andra stor ombyggnad i norra delen av Fenix på två år för stora pengar. Han menar att Fenix-byggnaden är så flexibelt byggd att det är relativt smidigt att återskapa undervisningslokalerna.
– Det handlar mycket om att flytta väggar. När vi tittade på Fenix-byggnaden inför flytten för två år sedan var det viktigt att vi inte skulle bygga fast oss, säger han”.
När vi skrev 2016 var lokalbehovet påträngande. Därför riktade barn- och utbildning blickarna mot tallskogen norr om Fenix. där vill man placera en 30 meter lång modul med tre lektionssalar.
Men miljö- och byggnämnden sa nej:
”– Vi kan inte ta orörd mark med 70-åriga tallar i anspråk för detta projekt, vare sig provisoriskt eller på lång sikt, klargjorde miljö- och byggnämndens ordförande Johnny Wackt”.
Därför måst enu barn- och utbildningsnämnden söka nya vägar i den aktua lokalfrågan.
– Det var förstås ett tokigt beslut som togs för några år sedan . Men när vi sitter med facit är det lätt att vara kritisk. När beslutet togs visste vi inget om befolkningstillströmningen och flyktingkrisen under 2015, säger Allan Ragnarsson idag.
– Det som skett är inget att gråta över. Nu gäller det att göra det bästa av situationen och det är att så snabbt som möjligt bygga en ny förskola i Vaggeryd.