Säkerligen har en och annan invånare i Bondstorp höjt ögonbrynen i förvåning inför åsynen på kyrkan: byggnadsarbetare som hängande i linor arbetar likt flugor på det nästan lodrät lutande taket.
Det är verkligen ett spektakulärt åtagande som företaget Hälsinge Takspån har i Bondstorp. Under några veckor ska flera tusen rötskadade vägg- och takspåner bytas ut på den gamla kyrkan.
Det har väl gått an på en kyrka av mera traditionellt snitt. Men så är det inte i Bondstorp med sitt brant sluttande spåntak.
Företagsledaren Mats Hugg bär därför utrustning som en bergsbestigare när han börjar klättra upp mot taknocken.
– Vi är specialutbildade för att kunna jobba från lina. Då behöver man inte resa byggnadsställningar, berättar Hugg.
Behöver vi tillägga att det dessutom är en arbetsmetod som är mycket krävande, inte minst när solen steker som den gjorde under tisdagen. Då måste vilopauserna av naturliga skäl bli flera.
Det som styr arbetssättet är i detta fall skadornas omfattning. Om hela taket hade varit allvarligt rötskadat hade det naturliga varit att sätta upp byggställningar kring hela byggnaden.
Men i Bondstorp är skadeomfattningen något mindre, uppskattningsvis mellan 3 000 och 4 000 vägg- och takspåner ska bytas. Därför nöjer man sig med ställningar på kyrktornet och byter ut de skadade delarna hängande i rep.
Men enkelt är det inte. Uppdraget i Bondstorp kräver kvalitet i dubbel bemärkelse. Säkerhetskraven är förstås enormt höga, här finns inga utrymmen för felsteg. Dessutom måste råvaran hålla högsta klass.
Råämnena väljs ut från ett timmerlass. Urvalet har sina svårigheter. Det är ofta besvärligt att hitta timmer av högsta kvalitet.
– De stockar från furutimmer som vi använder ska spricka rakt, ska helst vara kvistfria och ha cirka 13 årsringar per tum, berättar Mats Hugg.
– Kubbarna som är 45 centimeter långa klyver vi. Om man sågar skadas fibrerna så att vattnet tränger in. På en kluven ytan rinner vattnet vidare.
Träspånen tjäras sedan i 75 grader. Den får ligga i någon timme för att suga i sig vätskan. Spånerna görs sedan i bredder mellan sju och 13 centimeter.
Mats Hugg assisteras av sin son Marcus och lillebror Jonas. Trion kan skådas i aktion i Bondstorp under ett par veckor.