Klar seger för damlandslaget

0

Både Lotta Schelin, som gjorde sitt 83:e, och Fridolina Rolfö, som gjorde sitt första, gjorde mål för Sverige i 4-0-segern mot Polen.

Femte raka segern på fem matcher. Det är Damlandslagets facit i EM-kvalet efter 4-0-segern på bortaplan mot Polen under torsdagen. Sverige var det klart bättre laget och borde kanske ha vunnit med större siffror.
– Ett mycket bra resultat borta mot Polen. Och vi fick se ett mycket snyggt mål när Stina chippar fram bollen till Fridolina, sa Pia Sundhage till TV12 efter segern.

Moldavien, Polen, Danmark, Slovakien och nu Polen igen. Alla har de förlorat mot det svenska Damlandslaget i EM-kvalet. Sverige har gjort 14 mål och Hedvig Lindahl har hittills inte behövt hämta ut bollen från bollmaskorna en enda gång. Vägen ser onekligen rak ut för Pia Sundhage landslag mot EM-slutspelet i Holland 2017.

Men även om Polen slogs tillbaka både rättvist och säkert låg inget skönspel bakom segern. Efter att en av många svenska hörnor i den första halvleken resulterat mål – Amanda Ilestedt nådde skickligt högst vid bortre stolpen på Magdalena Erikssons hörna – i den 40:e minuten hördes besvikna röster från det svenska Damlandslaget i halvtid.

Både Kosovare Asllani och den assisterande förbundskaptenen Lilie Persson var minst sagt kritiska mot det egna spelet i TV12:s intervjuer. Slarv i passningsspelet, lite för passivt spel och för oskarpa avslut låg till grund för det.
– Det var någon ledare som var irriterad i halvlek, men det var inte jag, sa Sundhage kryptiskt till TV12 om halvtidssnacket i omklädningsrummet efter matchen.

I den andra halvleken höjde Sverige det offensiva – i defensiven såg det stabilt ut matchen igenom – spelet något. Det gav också resultat. I den 60:e minuten var Lotta Schelin framme på en tilltrasslad situation i straffområdet efter en hörna och satte 2-0.

Tio minuter senare tog Asllani tillvara på ett polskt misstag i försvaret och kunde enkelt prickskjuta in 3-0 bakom Anna Szymanska i det polska målet. Med bara tre minuter kvar av ordinarie tid fick även Fridolina Rolfö göra sitt första landslagsmål i sin sjunde landskamp när hon distinkt – helt fri – sköt upp bollen i nättaket och skrev slutresultatet till 4-0.

Faktum var att Sverige kunde ha vunnit med ett par bollar till efter bland annat frilägen för både Olivia Schough och Stina Blackstenius samt en stolpträff för Asllani.
– Stundtals är det bra, jag tycker inte vi kommer runt på kanterna som vi hade tänkt – som vi tjatade om i halvlek – men i andra halvlek tröttnade Polen och vi kunde komma runt på ett annat sätt, analyserar Sundhage.

Men en klar och trygg 4-0-seger inför EM-kvalet mot Moldavien på Gamla Ullevi på nationaldagen den 6 juni klockan 17.45. Blir det sjätte raka segern då?