Stina blev årets Rotary-stipendiat på Fenix

0

Det fanns framför allt högtid men också spänning i luften när avgångsklasserna på Fenix-gymnasiet samlades till avslutningshögtid i Vaggeryds kyrka. För några av eleverna blev denna högtid minnesvärd i flerdubbel bemärkelse.
Framför allt för Stina Isaksson som ur Rotary-representanten Christina Anderssons hand tog emot Rotary-rörelsens stora stipendium på 5 000 kronor.
– Det känns fantastisk bra, konstaterade Stina när hon ombads sortera sina känslor efter stipendieutdelningen.
För Stina väntar nu ekonomistudier på högskolenivå, alternativt juridikstudier.
Halva prissumman avstår hon för övrigt till förmån för Fenix omtalade Kenya-projekt.
Nästan lika glad var Daniel Lindgren som av Oscar Smith-Oskarsson fick ta emot Byarums Hembygdsförenings skrivarstipendium till Verner Malmstens minne.
Daniels belönade uppsats handlade om de 70 000 finska barn som under Andra världskriget evakuerades från sitt hemland till Sverige. Uppsatsen hade också lokal anknytning.
– Under arbetets gång har jag fått lära mig en hel del om de finska krigsbarnen som jag inte visste tidigare, inte minst av mina morföräldrar som kom från Finland, berättade Daniel.

Högtiden i Vaggeryds kyrka inleddes av kyrkoherde Erik Dreier som hälsade välkommen. Därefter var det dags för rektor Martin Alkemarks högtidstal  på temat Ni kom som kungar och lämnar Fenix som legender, en i dessa examensdagar vanligen förekommande formulering.
Trots det väntar stor utmaningar, varnade Alkemark.
– Hårt arbete väntar er men som Fenix-elever kommer ni väl rustade, vare sig ni nu väljer att jobba eller fortsätta till högskolestudier, menade rektorn som pekade på att Fenix rankas bland de 25 bästa kommunerna i landet, vissa år till och med i topp.
– Bra jobbat, ni kan, ni vill och ni vågar, löd den avslutande maningen.
Högtidstal nummer två hölls av Fenix-rådets ordförande Teodor Thelander.
Han berättade att förstavalet inför gymnasiestudierna för hans del var teaterlinjen på Per Brahe-gymnasiet!
– Som tur var bytte jag skola, klargjorde Teodor som sedan berättade varför den ändrade färdriktningen på gymnasiestudierna var så bra och att den lett honom till tre fanatiska år.
Han berättade om skolfotograferingen där knappt någon kände varandra till den sammhållning  som kännetecknar eleverna i avgångsklasserna.
– Det känns bra att tha Fenix som knutpunkt inför framtiden. Nu går vi ut och förändrar världen, jag tror att vi alla kan lämna vårt lilla bidrag till en bättre värld. I varje fall är det nog ingen här  som kommer att bidra till en sämre värld…
Det blev stående applåder för talaren och för skolan innan Teodor perfekt organiserade samtidig påtagning av den vita mössan.

LÄMNA ETT SVAR