Ett nytt politiskt landskap i kommunen?

6

Den allmänpolitiska debatten med kommunfullmäktige bjöd inte på några större politiska överraskningar, bortsett från att (SD)-ledamöterna underströk att man inte ska ses som ett stödparti till Femklövern.

Det var dock viktigt att det missnöje och den dåliga stämning som varit så påtaglig efter budgetdebatten för två månader sedan fick vädras ut genom åsiktsutbyte. Nu är det fritt fram att gå vidare och få fart på beslutsprocessen igen.

Från första början var det ju inte tänkt att fullmäktige överhuvudtaget skulle samlas i augusti 2016. Men nu blev det ändå så och det var viktigt mot bakgrund av det som hände i juni.
36 inlägg och repliker gjordes under de två debattimmarna. Lägg därtill 16 inlednings- och avslutningsanföranden. Det var dock i mesta laget. 90 minuter räcker nästa gång.

Det visade sig under debatten att det politiska landskapet på sistone har ritats om. Självförtroendet tycks nämligen ha vuxit hos Sverigedemokraterna. Gruppledaren Jan-Olof Svedberg klargjorde att (SD) i fortsättningen definitivt inte kommer att vara ett pålitligt stödparti för Femklövern. Istället kommer man att ta ställning i varje fråga – som ett slags tredje kraft i kommunpolitiken.
Nytillträdde kommunalrådet Gert Jonsson (M) har utlovat fler kontakter och bättre informationsutbyte för att skapa ett slags samförstånd över partigränserna. Det löftet måste nu bli verklighet när tre politiska krafter står mot varandra, men det är Gert Jonsson förstås medveten om. Det är inget lätt uppdrag han nu börjar. Gert Jonsons ställning är nog den tuffaste som något tillträdande kommunalråd i Vaggeryds kommun har att brottas med.
Vad var det då som  dryftades under den två timmar långa debatten?
• Personalpolitiken och vad som ska göras för att komma till rätta med ohälsotalen och de 400 jobbrekryteringar som står för dörren var en brytpunkt i debatten.
• (S)-politikerna slog också under hela debatten hårt mot det som Thorbjörn Fälldin på sin tid kallade ”långbänkarna”, det vill säga långsamheten i beslutsfattandet, att inget händer kring viktiga beslut som måste komma kring ”mejeritomten” i Skillingaryd och högstadiet i Vaggeryd, i skjutfältsfrågan och så vidare.
• Femklöverns representanter anklagade framför allt (S)-politikerna för gnällighet:
– Det är rent förskräckligt vad ni socialdemokrater är gnälliga, tyckte Ulf Abrahamsson (C) som menade att (S)-politikerna ställt upp bakom det mesta och att man borde söka samförstånd istället för strid.

Det fick Carina Ödebrink (S) att reagera:
– I den kommunala vardagen är vi ofta överens, men kommunfullmäktige är inte en församling där vi ska sitta och vara överens.
Intressant var att Martin Damberg (V) kastade fram sin favoritidé om sextimmarsdagen för kommunställda som ett sätt att minska arbetsbelastningen och skapa fler jobb. Han fick napp!
Det visade sig nämligen att man också funderat i de banorna inom socialnämndens revir. Det berättade både Pelle Philip (C) och Gert Jonsson (M):
– Vi har talat med allvar om sextimmars arbetsdag. Någonstans måste vi börja och då vore det lämpligt med en start inom vård och omsorg, menade Pelle Philip som menade att satsningen på  mejeritomten i Skillingaryd kommer att attrahera många som vill jobba i Vaggeryds kommun.
Han menade också att Östra skolan i Vaggeryd borde rivas vilket skulle öppna för en liknande satsning i Vaggeryd som den som planeras på mejeritomten i Skillingaryd.

Vi noterade också att kommunalrådet emeritus Berry Lilja (S) inte deltog i replikväxlingarna. Det lär ha varit första gången sedan 90-talet som han inte deltog i en tyngre fullmäktigedebatt.

Ulf Abrahamsosn (C)
Ulf Abrahamsosn (C)
Carina Ödebrink (S)
Carina Ödebrink (S)
Martin Damberg (V)
Martin Damberg (V)

6 KOMMENTARER

  1. Låt oss göra ett mycket enkelt räkneexempel. Kommunen har tre anställda som idag jobbar 8 timmar per dag. Det betyder 8+8+8 = 24 arbetade timmar per dag. Med sex timmars arbetsdag kommer det krävas ytterligare en anställd för att få lika många arbetade timmar, 6+6+6+6 = 24 timmar. Men kommunen får ju inga extra resurser eftersom de tre anställda går ner i arbetstid med bibehållen lön. Därmed krävs det att kommunen anställer en person till och därmed ökar lönekostnaderna med 33 procent. Vilken arbetsgivare skulle öka lönekostnaden med 33 procent utan att få något mer arbete utfört?
    En sänkning av arbetstiden måste realistiskt finansieras antingen genom sänkta löner, minskade resurser till välfärden eller kraftigt höjda skatter. Vilka av de alternativen föreslår V ?.

  2. För Olle Boll är livet enkelt, bara matematik. Det har visat sig att det finns flera parametrar som spelar in eftersom sjuktalen inom Vaggeryds kommun är höga. Är ohälsotalet så högt som det är i vår kommun måste man titta på orsaken, och vad som kan göras. Företag som infört 6-timmars dag, exempelvis Toyota i Mölndal införde detta 2002, har inte gått tillbaka till 8-timmars dag och har fortfarande låga sjuktal.
    Vaggeryd behöver öka sin attraktivitet som arbetsgivare, både Socialtjänsten och Bun har, och kommer ha, mycket svårt att få tag på kvalificerad personal. Yngre arbetstagare är ofta mer medvetna om arbetsmiljöfrågor än vad arbetsgivaren är och kommer att tillmäta den stor betydelse vid val av arbetsgivare. Kan 6-timmars arbetsdag vara ett sätt?
    Räknenisse Olle Boll; Vad kostar kommunens höga sjuktal? Vikariekostnad + sjuklön och mindre effektivitet…
    Tja… Båda en humanistisk arbetsgivaresyn och räknenissars exempel kanske går åt samma håll.

  3. Faktum kvarstår att fler måste anställas och eftersom mottot för vissa partier är rätten till heltid så måste
    dom ha 6 timmars arbetsdag med till 8 timmars kostnad med,för bemanning måste det finnas vilket kommer att bli dyrt för kommunen,
    men räkna kostnader har ju aldrig varit vänsterns starka sida.

  4. När det gäller Toyota i Gbg så ingår helgtjänstgöring och inga OB så det är 6 timmars med 6 timmars lön och helgjobb för att komma upp i tid. Hur man än räknar så ska det finansieras! Men för att finansiera 6 timmars är ju inga problem för vänstern. Samtidigt som S och Kommunal kräver heltid verkar lite svårt att få ihop, annars går det nog bra att jobba 6 timmars med 6 timmars lön skulle jag tro?

  5. Visst kostar det med 6-timmars arbetsdag.
    Jag reagerade mest på Olle Bolls skrivning: ”Vilken arbetsgivare skulle öka lönekostnaden med 33 procent utan att få något mer arbete utfört?” Det kändes som en förenkling av Livet eftersom det finns andra värden för arbetstagare och en arbetsgivare. Här är länkar till några försök.
    Umeå: http://www.umea.se/umeakommun/omsorgochhjalp/arkiv/nyhetsarkiv/artiklaromsorgochhjalp/forsokmedforkortadarbetstidpaaldreboendetsjojungfrun.5.65c1214d14f38ac155310339.html

    Göteborg: (försöket fortsätter tyvärr inte)
    http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/s%C3%A5-bra-funkar-6-timmars-arbetsdag-1.196086

    Kommunen borde följa de försök som finns för att kunna värdera relationen kostnader – effektivitet – lägre sjuktal mm

LÄMNA ETT SVAR