Enighet om fortsatt LogPoint-satsning

0

De övriga tolv ledamöterna i kommunstyrelsen delar inte oron hos ledamoten Jan-Olof Svedberg (SD) för att det nya industriområdet LogPoint skulle kunna vara för vattensjukt.
När frågan i veckan dryftades i kommunstyrelsen tycktes enigheten vara stor om att LogPoint-satnsingen måste gå vidare.
– Vi konstaterade att den tjänsteskrivelse som sammanställts ska kunna hålla vad den lovat. Svedberg hade heller inget annat yrkande, framhåller kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson.

I våras slogs larm om den vattensjuka marken på LogPoint-ormådet, det nya industriområdet i norra delen av kommun. Konsultfirman Sweco Environment AB har därför utrett frågan och gör följande summering:
”Hela det planerade industriområdet omfattar totalt cirka 190 hektar mark. Den exploaterbara marken uppgår till cirka 110 hektar. Utförda undersökningar av markens egenskaper visar att jorden består av så kallat finmaterial vilket betyder att regnvatten endast i begränsad omfattning kan infiltreras ned i marken. Undersökningarna har också visat att det inom delar av området krävs grundvattensänkning för att kunna bebygga marken. För att kunna ta hand om regnvatten som ej tas upp i marken och för att sänka grundvattnet anordnas diken.
Området norr om väg 30 är uppdelat i 2 delområden utifrån avvattningsområden, beroende på att det inom området går en vattendelare. Norra delen, ca 20 hektar, avvattnas till Tabergsån och den södra delen, ca 90 hektar, avvattnas till Lagans vattensystem. Principerna för hantering av dagvatten är lika för de båda delområdena.
Dikessystemen runt industriytorna skall ta emot och avleda allt dagvatten som uppstår vid regn över området. Dikena utformas för att hela det planerade industriområdet hårdgörs, det vill säga att tillgängliga ytor bebyggs eller asfalteras. Dikena och dammarna skall klara av att hantera ett regn med återkomsttiden 20 år. Det innebär ett regn som historiskt uppträder i snitt en gång vart 20:e år.
Mark- och miljödomstolens tillstånd till dikesåtgärder inom industriområdet anger att flöden till befintliga diken- och vattensystem nedströms industriområdet inte skall öka utan dagvattenflödet ut från industriområdet skall motsvara dagens avrinning från skogsmark.
I en första etapp detaljplaneras nu för en utbyggnad av det norra delområdet som totalt omfattar cirka 20 ha nya industriyta. För att klara villkoren på flödesbegränsningar krävs att utflödet begränsas till maximalt 80 l/s. Väsentligt större flöden än så kommer att uppstå redan vid mycket måttliga regn. För att klara uppsatta mål krävs magasinering av dagvatten som sedan kan rinna ut ur magasinen efter att regnet har upphört. För det   norra området kommer det vid dimensionerande regn att ta upp till 24 timmar att tömma magasinen när området är utbyggt.
För att minska storleken på den sista dagvattendammen före utloppet till befintligt vattendrag så är de större dikena utmed E4:an konstruerade att fungera som magasin, därav storleken på dessa diken.
Vår bedömning är att avvattningen för området är korrekt dimensionerat utifrån områdets förutsättningar och ytor. Mark- och miljödomstolen har ställt krav på flödesbegränsning från området och i sitt beslut också bedömt hela systemlösningen”.

LÄMNA ETT SVAR