Medborgarförslag om vindkraft avslogs

3

I maj riktade ett Lars Lüning och C G Gustavsson ett medborgarförslag till kommunfullmäktige med inriktningen att alla beslut rörande Vaggeryds vindbrukspark ska tas i full offentlighet i kommunfullmäktige.

Man önskade också att komplett beslutsunderlag läggs fram och ”kommuniceras i god tid före varje möte”.
Men politikerna kommer att avslå förslaget. Beslutet i kommunstyrelsen togs i två steg:
1: ”Kommunfullmäktige har vetorätt och möjlighet att tillstyrka eller avstyrka tillståndspliktig vindkraftsanläggning och har därmed alltid sista ordet i ärenden som det medborgarförslaget avser ”.
2. Kommunfullmäktige föreslås med anledning av det att avslå medborgarförslaget.
Inför kommunstyrelsens septembersammanträde bifogade kanslichef Torbjörn Åkerblad en tjänsteskrivelse med följande lydelse:
”Kommunfullmäktige har vetorätt och möjlighet att tillstyrka eller avstyrka tillståndspliktig vindkraftsanläggning och har därmed alltid sista ordet i rubricerade ärende.
Kommunfullmäktige har även möjlighet att delegera större beslut rörande tillstånd för vindkraft genom att ta fram en vindbruksplan, exempelvis som ett tematiskt tillägg till översiktsplanen.
I bägge avseendena behöver beredning vid aktualitet kunna hanteras av andra berörda kommunala organ, som exempelvis att kommunstyrelsen.
Tillståndsprövningen görs av Länsstyrelsen när det gäller:
– två eller fler vindkraftverk som är högre än 150 meter
- sju eller fler verk som är högre än 120 meter.
Under dessa gränser räcker det med en anmälan i enlighet med Miljöbalken och bygglov i enlighet med Plan- och Bygglagen hos kommunen.
Det kommunala vetot finns enbart vid tillståndsprövning av vindkraftverk och innebär att prövningsmyndigheten, det vill säga Länsstyrelsen eller Mark- och miljödomstolen, endast får ge tillstånd till vindkraftverk om kommunen har godkänt det”.

3 KOMMENTARER

  1. En sak begriper jag, och det är ju nu glasklart.
    Någon insyn i ämnet vindkraft vill man inte ha.
    Men att läsa sånt här bla bla bla som svar känns ju så där………sånt här dödar allt engagemang
    och man undrar direkt, hanteras då fler frågor i denna kommun på ett liknande sätt ?

    ” Medborgardialog ”
    Jag vet inte hur många gånger jag noterade detta ord på sista Kommunfullmäktigemötet,
    ett antal ledamöter betonade flertalet gånger vikten av en ökad medborgardialog.

    Jag vet inte, men jag tror att medborgarförslaget som nu avslogs, avsågs som medborgardialog och inget annat.

    Så varför detta svar ?

    Ken Frick // Hankabo

  2. Ja det är väl som Ken Frick skriver – det där ordet ”medborgardialog” är innehållslöst när det skulle behövas och det beredningen av ärendet presterat är ett nödtorftigt formulerat pseudoargument som stöd för att man vill lägga locket på all diskussion – man vill i all ro kunna diskutera sub rosa och sedan snabbt klubba ett beslut. Hur var det i Gislaveds kommun? Jo, där fanns det en utlöpare på kommunen kring Mosshult, mellan Nyholm och Bondstorp. Jag tycker det finns anledning att misstänka valstrategiska överväganden – man ville ha vindkraftverken så långt bort som möjligt från huvuddelen av kommunens invånare och därmed minimera förlusten av upprörda väljares röster. Det vi hört är att kommunen med alla medel (och i lönndom?) försökte genomdriva vindkraftparken men att det slutligen stupade på örnarna i området. Men örnar har vi också inom det tilltänkta området för Vaggeryds Vindbrukspark AB anläggningen och man har även sett kungsörnungar med föräldrar samtidigt som här flög örnar titt och tätt över husen, det har vi oberoende vittnen på.
    Skall Vaggeryds Kommun framöver behöva dras med samma rykte som Gislaveds Kommun – det att man genom trixande manövrar försöker utmanövrera sina egna kommuninvånare och i största möjliga tystnad smyger bakom ryggen på dessa?
    Är det så att man av billiga partipolitiska hänsyn försöker genomdriva ett både ekonomiskt och miljömässigt ”vansinnigt” projekt på bekostnad av oss som bor här?
    Är det så att kommunerna i samverkan enats om att varje kommun skall utse ett område som ”offras” för vindkraftsbyggen och att det är därför som vi väster om Skillingaryd-Vaggeryd som hamnat i skottgluggen?
    Varför inte bygga längs E4 och Lagandalen där man redan i många avseenden förstört miljön?
    Kommunen har som jag förstår det full möjlighet att säga nej till projektet – säga att man inte vill skövla värdefull miljö för ett ur så många synvinklar ”skakigt” projekt, där vi i samrådsförfarandet pekat på en mängd tveksamheter. Varför inte utnyttja den vetorätten så vi kan få lugnt här igen?

LÄMNA ETT SVAR