Under natten har räddningstjänstens personal fått JRAB-branden i Vaggeryd under kontroll. Striden mot eldhärden pågår i den östliga vinden framför allt på brandplatsens västra sida. Där arbetar brandmännen med att bevattna grässlänterna upp mot staketet för att hindra elden från att sprida sig ut i tallskogen som omgärdar Yggen och Gärahovsgölen.
På den motsatta sidan av brandområdet står det klart att de stora byggnaderna med kontor och personalutrymmen har klarat branden.
Något storskaligt försök att släcka kommer räddningstjänsten troligen inte att göra. Istället väljer man att låta branden brinna ut för att undvika ökad rökutveckling i samband med vattenbegjutning men framför allt för att förhindra att allt för mycket släckvatten sipprar ned i grundvattnet och tar gifter från branden med sig. Sjön Yggen alldeles sydväst om brandplatsen står nämligen via Linnarbäcken i förbindelse med Hjortsjön.
Detta faktum ställer hela frågan på sin spets.
Ingen, som i likhet med undertecknad besökt JRAB-anläggningen, har väl undgått tankar kring vad som skulle hända om allt detta brännbara material plötsligt fattar eld.
Nu blev den mardrömmen verklighet och hjälpte det föga hur väl förberedd och övad JRAB.s personal och räddningstjänsten än var.
I framtiden kommer det sannolikt allt fler heta vår-, sommar- och höstdagar samtidigt som ospecificerbart material säkert kommer att levereras till JRAB:s återvinningscentral i stora mängder. Den fråga som politiker och andra i ansvarig ställning som måste ställa sig är om man kan tillåta att anläggningen återuppbyggs –om JRAB nu väljer att vilja göra det.
Någonstans måste material av det här slaget visserligen återvinnas.
Men:
• Marken under Vaggeryd är redan hårt belastad av föroreningar från industrin.
• Vaggeryds tätort ligger faktiskt bara en knapp kilometer från brandplatsen.
• Det gäller att vårda grundvatten och de vattendrag som utgör Vaggeryds allra största tillgångar.
För övrigt har ju Sandahls sin soptipp utmed Gnyltån. Lika illa det i så fall