Hur ska hushållsavfallet hanteras?

5

I går meddelade Jönköping, Habo och Mullsjö kommuner att de ska bilda ett gemensamt bolag för hantering av hushållsavfall. Nu är frågan vilken väg Vaggeryds kommun kommer att välja:
Ska man söka samarbete inom GGVV-blocket eller väljer man att samarbeta med höglandskommunerna i VESUAT-gruppen??

I begynnelsen såg färdriktningen ut att vara klart utstakad. Gislaved, Gnosjö, Habo, Jönköping, Mullsjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner utredde bildandet av en gemensam organisation inom den kommunala avfallshanteringen, som alltså inte ska förväxlas med JRAB:s hantering av industriavfall.
Utredningen som låg till grund för detta samarbete presenterades vid tre olika kommunledningsmöten, det senaste i maj 2015.

Men för ett drygt år sedan, den 25 augusti 12015, beslöt Femklövern att avbryta Vaggeryds kommuns engagemang i bildandet av en gemensam organisation/bolag inom
avfallshanteringen. Anledningen var att Jönköpings roll i det här samarbetet ansågs bli allt för dominerande.

(S) i Vaggeryds kommun ville däremot gå vidare med det samarbete som hade inletts.
Men nu finns alltså inte längre det alternativet.
Tekniska fick hösten 2015 uppdraget att undersöka alternativa samarbeten när det gäller insamling av matavfall, exempelvis tillsammans med höglandskommunerna VESUA, Vetlanda, Eksjö, Sävsjö, Uppvidinge och Aneby. I den grupperingen ingår numera även Tranås kommun.
Argumentet för att söka samarbete i öster var främst likheterna i storlek och uppbyggnad med höglandskommunerna.
Å andra sidan finns sedan ett många år väl utvecklat samarbete inom GGVV-området (Gnosjö, Gislaved, Värnamo och Vaggeryd).
Tekniska lösningar av olika slag som flerfackssortering eller olikfärgade påsar kan bli avgörande för hur hushållsavfallet ska hanteras i framtiden.

Vilken utformning kommer hanteringen av hushållsavfallet att få i framitden?
Vilken utformning kommer hanteringen av hushållsavfallet att få i framitden?

5 KOMMENTARER

  1. Var i Trelleborg i helgen. Där hade varje hushåll 2 tunnor med fyra fack i varje. Det innebär att man inte behöver ha några återfallsanläggning typ som vid Hemköp i Sk-ryd. Vore lämpligt ta kontakt med Trelleborgs kommun för information.

  2. Tycker det fungerar bra som nu Inte så roligt att ha flera soptunnor vid huset har sett hur det fungerar hos dottern en del fack blir överfulla andra är det bara lite i Plast o kartong fyller mest Inte så jobbigt att ta det till Miljöstationen Antar att det blir mycket dyrare också

  3. Jag var också i Trelleborg i helgen, men glömde att kolla hur sopsorteringen sköttes. Nån annan som ska till Linköping kommande helg, annars kan jag ta på mig att kika där, har vägarna förbi.

  4. Jag bor i Jönköpings kommun och har systemet med 8 fack (+2 fack för batterier och glödlampor vid behov). Fungerar utmärk. Kostar 1280 kr om året så kostnaden är inte så farlig den heller. Är förvånande att Vaggeryd inte har kommit längre i denna frågan. Miljön är ju trots allt viktig för oss alla.

  5. Först kan man ställa sig frågan varför en grupp tjänstemän och politiker jobbar så hårt för att ändra något som fungerar bra idag?
    Är det för att vi måste återvinna mer för att uppnå EU målen.
    Eller är det för biogasens skull?
    Kanske det är så att tex Jönköping vill ha med så många kommuner som möjligt i Biogassvängen så kommande förluster kan delas på fler kommuner?
    Är det ett energieffektivare sätt kontra det systemet som vi har idag?
    Dessa frågor kan ni som är intresserade ställa er en del svar hittar ni på nätet.

LÄMNA ETT SVAR