Spännande utveckling väntar biblioteken

0

Besökarna vid biblioteket i Vaggeryd möttes av en skylt som ställde frågor:
”Hacka bibblan” – visst låter det för den oinvigde som om bibliotekschef Lo Claesson och kompani riskerade utsätts för ett hackerangrepp i via nätet.
Men sanningen är i det här fallet en helt annan,  diametralt motsatt. Med hacka menas här att utveckla biblioteken i takt med tiden.
För två år sedan arrangerades en sådan konferens i Mölndal och då lovade personalen i Vaggeryd att åta sig värdskapet för en uppföljning.
– Nu hoppas vi att någon är redo att ta upp stafettpinnen efter oss, avslutade Lo Claesson  den inledande introduktionen.
Det borde finns gott om kandidater till det uppdraget bland de 35 närvarande (varav en från Spanien) eftersom arrangörerna hade lyckats locka två gurus i det här gebitet till Vaggeryd för att inspirera och göra avtryck.

Holländaren Jeroen de Boer fick först en timme på sig att presentera de holländska intentionerna. Därefter lämnade han över ord och bild till Åke Nygren, projektledare på Digitala biblioteket vid Stockholms stadsbibliotek ”med intresse för bland annat det fria och öppna Internet, lärande och digital delaktighet”.
Jeroen de Boer är verksam i Fryslan som är ett samlande begrepp för ett antal holländska  landsbygdskommuner och utsågs i fjol till nummer två i tävlingen om årets bibliotekarie i Holland.
Där har man under hans ordförandeskap organiserat sig i Fablab, som är ett slags makerspace som organiserats globalt och med vissa regler att följa, i jämförelse med det mera traditonella Makerspace som finns här.
En annan skillnad är att mobilt. Utgångspunkten är demokratisering av tekniken så vem som helst ska kunna göra vad som helst.

För att göra alla delaktig har man skapa en variant av bokbussen som heter Frysklab och som består av en lastbil fylld med skapande material som turnerar runt till de olika byarna.

Kanske något för Vaggeryds kommun att ta efter? Ett hjälpmedel är så kallade makerboxes (skaparlådor)
– För lite pengar kan man idag få många verktyg i dem, menar de Boer.

Åke Nygren, som enligt vad han själv avslöjade inte längre åker till bokmässan eftersom han då får huvudvärk, definierade bibliotekens situation så här:
Dåliga bibliotek har  samlingar (av främst böcker).
Bra bibliotet erbjuder bra tjänster.
De bästa biblioteken fungerar som mötes- och samlingsplatser.
Frågan Åke Nygren själva besvarade är given:
– Vad har makerspace (skapandeverkstad ) med folkbiblioteksuppdraget att göra?
Svaret är en massa. Som att erbjuda olika kunskapsfaciliteter, brobyggande och integration där biblioteket tillhandahåller material av av alla möjliga slag.
Eftermiddagen ägnades åt kontaktskapande erfarenhetsutbyte i workshops krigen rad makerspace-ämnen.
Hur kommer nu detta invånarna i Vaggeryds kommun till godo? Ja, varför inte flytta makerspace till någon ledig centralt belägen lokal – Fenix börjar ju bli trångbott. Det skulle samtidigt kunna vitalisera de allt mer slocknande centrumkärnorna i de båda tätorterna med ungdomar och nya mötesplatser.

LÄMNA ETT SVAR