Multiresistenta bakterier ventilerades på Fenix

0
Smittskyddsläkaren Peter Iveroth föreläste om multiresistena bakterier.
Smittskyddsläkaren Peter Iveroth föreläste om multiresistenta bakterier.

Multiresistenta bakterier är ett problem som kan bli ännu värre om inte det slentrianmässiga användandet av antibiotika minskar i hela världen. Det konstaterade smittskyddsläkaren Peter Iveroth när han på måndagskvällen höll en föreläsning på Felix Kunskapscenter i Vaggeryd.

– Sverige har varit duktiga på att minska användandet, tyvärr finns det länder där de inte bryr sig om detta problemet, konstaterade han.

Som exempel nämnde han att det finns multiresistenta bakterier och även superresistenta  som gärna trivs i olika sjukhusutrustningar som exempelvis sängar.

– Det finns exempel på att man fått riva intensivvårdsavdelningar eftersom det inte gått att bli av med bakterierna. – Dock inte i Sverige, fortsatte Iveroth.

Föreläsningen på Felix Kunskapscenter arrangerades av NBV och Vaggeryds kommun. Ett 20-tal personer hade kommit för att förkovra sig i ämnet. Det fick bland annat veta att varje människa har 3-4 kilo bakterier i kroppen.

Och att varje människa har sin egna unika uppsättning av bakterier.

– Om några år så kommer man säkert att kunna köpa samma uppsättning bakterier som exempelvis Zlatan har, siade smittskyddsläkaren.

Under sin föreläsning nämnde han också de pandemier som florerat längre tillbaka men även på senare tid. Som exempel på senare pandemier så pratade han om SARS, en sjukdom som kom 2004 och som försvann lika hastigt som den kom, samma år. En annan sjukdom som nyligen ställde till med stora bekymmer var Ebola.
– När våra svenska biståndsarbetare som arbetat med sjukdomen kom hem till Sverige så fick de sitta i karantän i 21 dagar.

– Men som tur var så blev inga svenska sjukvårdsarbetare smittade, konstaterade Peter Iveroth. Han avslutade sin föreläsning med en frågestund innan hela evenemanget avrundades med en fika.

Ett 20-tal personer kom för att lära mer om bakterier.
Ett 20-tal personer kom för att lära mer om bakterier.

LÄMNA ETT SVAR