Barn- och utbildning kavlar upp ärmarna…

0

Barn- och utbildningsnämnden har fastställt målen för verksamheten under nästa år. Det blir sannerligen till att rulla upp ärmarna för politiker, tjänstemän och lärare.
Detta är vad det handlar om:

• En nytt kostpolitiskt program ska sjösättas. Det gamla har tjänat ut eftersom det härstammar från 2009. Åtskilligt har hänt sedan dess.
• Vid starten av läsåret 2017/18 ska minst 65 procent av eleverna i årskullen antas till en utbildning vid Fenix Kunskapscentrum.
– Vi har sedan länge legat kring 50 procent men vill absolut inte pruta på ambitionsnivån, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jenny Larsen (KD).
• 80 procent legitimerade förskollärare. Detta mål är i fullo klass med det föregående i fråga om svårighetsgrad eftersom Vaggeryds kommun idag ligger på 50 procent.
– Det är högre än snittet för riket som ligger på 45 procent men sämre än länsgenomsnittet som är 55 procent. För att komma topp 50 i Sverige ska man ligga på 59 procent och för topp 10 på 71 procent. Enbart en kommun ligger på över 80 procent och det är Borgholm, säger Larsen.
– Det är ändå intressantast att jämföra med länet eftersom vi är samma arbetsmarknadsregion. De kommuner som lyckas bäst i länet är Sävsjö och Tranås, och då bör ju även vi ha potential för att lyckas, konstaterar Jenny Larsen.

Sämst i länet är Värnamo och Gislaved. Länsgenomsnittet och snittet för riket har för övrigt minskat fyra procent på ett år. Snittet för Vaggeryd låg så sent som 2013 på 67 procent, jämfört med 75 procent för hela länet.

– En orsak till minskat antal behöriga förskollärare är att utbildningen i Jönköping låg nere  ett tag. Sedan har ju siffrorna sjunkit generellt i hela landet. Vad det beror på kan man ju bara gissa. Statistiken gör ett märkligt hopp mellan 2013 och 2014 vilket beror på att man gick över från förskollärarutbildning till förskollärarexamen, tillägger Jenny Larsen.

Jenny Larsen, (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Jenny Larsen, (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

LÄMNA ETT SVAR