Ingen egen julmässa för Ritva i år som fick ta sig till Voxtorp

0

Ritva Carlsson från Snuddebo utanför Vaggeryd brukar själv arrangera en julmässa men i år fick hon inte tag på någon lämplig lokal. I stället finns hon den här helgen i Voxtorp söder om Värnamo. Hon är den enda hantverkaren från Vaggeryds kommun. Övriga kommer främst från Värnamoregionen men en och annan från lite längre bort.

När man stegar in i Voxtorpsgården denna lite blåsiga och småruggiga Gustav Adolfsdagen tänker man inte direkt på att kungen stupade i slaget vid Lützen 1632. Det är snart 400 år sedan. Lika gamla traditioner har inte Glada Hantverkare men de kan glädjas åt många besökare vid helgens aktivitet i Voxtorpsgården utanför Bor.

– I går var det 300 besökare här, säger Bo Malmsten från Åminne som är en av de glada i arrangörsstaben.

Glada Hantverkare är en ideell förening som vill främja hantverk och de flesta medlemmarna plus andra inbjudna huserar under dagarna två i Voxtorpsgården. Här säljs allt som inte minst har med den mörka årstiden att göra: ljus, vantar och mycket, mycket annat. Man kunde också passa på att ta en fika eller smaka av sopplunchen.

Så här beskriver man sina medlemmar på sin hemsida http://gladahantverkare.se:

Vi är ett dussintal hantverkare som samarbetar för att inspirera andra och varandra.Vi är en förening med glada medlemmar som har som motto att försöka bevara det genuina hantverket.

Här finns Pirjo som är en fena på det mesta när det gäller garn och vävning.

Christer och Hans är våra snidare i trä med specialiteter såsom leksaker, nyckelskåp och skärbrädor. Anna-Karin broderar bland annat. Anna-Karin och Christers dotter Amanda tillverkar smycken.

Irene är vår klippa och ordförande som driver garnaffär tillsammans med sin händige man Roland. Många handstöpta ljus blir det också när julen närmar sig.

Ingas stora intresse är keramik – gärna rakubränt. Hon är också kursledare i måleri och och gör själv en och annan tavla.

Kerstin och Eva-Britt arbetar bland annat med lappteknik och ingår också i Sprätthönsen. Kerstin broderar också på maskin och Eva-Britt gillar att sticka och bakar gärna till våra utställningar.

Christina är mångsysslare och målar på det mesta, akvarellpapper, porslin, postlådor och är oslagbar när det gäller att texta skyltar.

Inger är bra på att sticka – många handledsvärmare och vantar blir det, men smycken är också något som hon gärna ägnar sig åt.

Maibritt kan det mesta om halmslöjd och tillverkar vackra, sköra julprydnader.

Marita väver och har egen vävkammare. Sven Erik, hennes man, är duktig fotograf som forskar i hembygden och gillar att spela fiol.

Bo har ett stort intresse i biodling – många brinnande alster av bivax blir det.

Berit målar mest porslin, det blir många tomtar framåt jul, och har butiken Penseldraget. Även hon gör en och annan tavla.

Birgitta gör glassmycken och speciella får.

Kerstin gjuter och njuter av att skapa i betong.

LÄMNA ETT SVAR