Thomas Strand bedrövad efter USA-valet

5

I morse stod det klart att republikanen Donald Trump blir USA:s nästa president. Detta till många svenskars förvåning och förskräckelse.

– Jag blev bedrövad när jag vaknade och såg resultatet. Jag är orolig för vart utvecklingen är på väg. Inför valet hade jag stora förhoppningar på Hillary Clinton, men i stället får vi en person som utmärker sig med de mest märkliga och besynnerliga uttalanden om olika grupper, säger den socialdemokratiske riksdagsledamoten från Vaggeryd, Thomas Strand.

– Det vi kan konstatera är att populistiska partier vinner terräng genom att komma med enkla lösningar på svåra problem. Nu har vi en situation där en person i princip utan politisk erfarenhet ska inneha ett av världens mäktigaste politiska uppdrag.

Enligt Thomas Strand är det svårt att veta hur Donald Trump kommer att agera när han väl blir president, och vilken effekt det skulle få för Sverige och Jönköpings län.

– Under valrörelsen har han varit emot frihandel och att handeln med USA skulle bli mindre lönsam skulle givetvis slå hårt mot vårt län. Jag är också orolig för hur hans miljöpolitik. Donald Trump förnekar i princip klimathotet.

– Det vi kan konstatera är att populistiska partier vinner terräng genom att komma med enkla lösningar på svåra problem. Nu har vi en situation där en person i princip utan politisk erfarenhet ska inneha ett av världens mäktigaste politiska uppdrag.
Enligt Thomas Strand är det svårt att veta hur Donald Trump kommer att agera när han väl blir president, och vilken effekt det skulle få för Sverige och Jönköpings län.

– Under valrörelsen har han varit emot frihandel och att handeln med USA skulle bli mindre lönsam skulle givetvis slå hårt mot vårt län. Jag är också orolig för hur hans miljöpolitik. Donald Trump förnekar i princip klimathotet.

5 KOMMENTARER

 1. Vad gör våra svenska politiker?
  Skriver insändare och inlägg i lokalpressen samt får 80.000:-/mån för dessa inlägg.
  Bra jobb men inget ansvar.

 2. Olle!
  Thomas tycker väl som Jasenko Selomovic (L) som har sagt:
  ”Demokratin har en inbyggd svaghet, ibland röstar folket fel”

  I USA har dryga 59 611 678 personer nu röstat ”fel”

  Fast inte ens Jasenko trodde att USAs befolkning kunde rösta så ”fel” så han skickade en annons till tidningen NU innan valet var avgjort för att gratulera Clinton och världen för sin första kvinnliga USA-president.

 3. Här hemfaller Thomas Strand till svenska politikers vanliga ryggmärgsreflex – han kommer med den ”enkla lösningen” att hänvisa till just ”enkla lösningar” och populism istället för att självkritiskt ifrågasätta i vilken grad politikerna har tappat kontakten med sina arbetsgivare – väljarna. Nu kan det vara så att proteströstning mot den etablerade politikermaffian åtminstone i viss mån har bidragit till utgången av det amerikanska valet.

LÄMNA ETT SVAR