En gård med stort symbolvärde

0
sista bilden på Hallafors, november 2016. Foto: Kjell boberg.
Sista bilden på Hallafors, november 2016. Foto: Kjell Boberg.

Gårdarna Hultsgärde, Hallafors och Studstorp har haft stort symbolvärde i motståndet mot det som av många upplevs som ödeläggelsen i och kring skjutfältet. Men efter dagens rivning av Hallafors är nu bara en av de tre mangårdsbyggnaderna kvar.

2012 meddelade fortifikationen att Hultsgärde skulle rivas. 1 december 2012 eldades mangårdsbyggnaden upp.
Nu var turen kommen till Hallafors. Men runt Hallafors har striden varit hårdare än kring Hultsgärde.
Ursprungligen var Hallafors ett torp under gården Stora Holma, en av de verkligt stora gårdarna i bygden med sina 250 hektar.
1940 såldes Stora Holma till militären i samband med den stora skjutfältsutbyggnaden under Andra världskriget. Men då var Hallafors redan avstyckat och sålt av de gamla ägarna redan på 1920-talet.
På 1990-talet såldes dock ändå fastigheten till militären. Försök att rädda byggnaden gjordes och för inte så många år sedan fanns det en möjlighet för Vaggeryds kommun att köpa fastigheten. Men från politikerhåll föredrog man att någon privatperson istället skulle köpa Hallafors. Men så blev det inte. Istället tog militären tillbaka sitt löfte om försäljning. 
I april 2013 skrev kommunstyrelsens dåvarande ordförande Berry Lilja och kommundirektör Bengt-Olof Magnusson till fortifikationen på kommunstyrelsens uppdrag:
”Det finns ett stort engagemang hos våra kommuninvånare för att värna hembygden och ödegårdar blir därför ett sår i bygden. Vi vill därför påtala för Försvarsmakten vår uppfattning att fastigheterna Studstorp och Hallafors som är föremål för en dialog måste kunna leva vidare som enskilda fastigheter och att de lämnas ut till försäljning så att fastigheterna bevaras och sköts på ett för bygden långsiktigt och acceptabelt sätt”.
Lilja och Magnusson skrev att de var bekymrade över de signaler och åtgärder som försvarsmakten har skickat ut om framtiden för gårdar i skjutfältets närhet. Men det hjälpte föga. Oron spred sig. Ett år senare, på senvintern 2014 skrev ”Boende vid östra delen av Skillingaryds skjutfält ” till kommunstyrelsen och ville veta vad som händer med Studstorp och Hallafors.
”Kvar finns nu två gårdar som fortfarande går att rädda och som ligger i nära anslutning till våra hus och gårdar och som ligger i utkanten av skjutfältet, STUDSTORP och HALLAFORS! Låt inte dessa hus gå samma öde till mötes ”.
En fåfäng förhoppning. Nu återstår bara Studstorp att försöka rädda. Det är nog ytterst tveksamt om det är möjligt.

LÄMNA ETT SVAR