Nu stundar de avgörande besluten för campingplatsen i Vaggeryd:
– Det finns tre alternativ; att behålla anläggningen som den är, rusta upp eller utveckla.
Den summeringen lämnade kultur- och fritidsnämndens ordföranden Ewa Magnusson (L) efter nämndens novembersammanträde.
Där gästades nämndledamöterna av en expert på ämnet campingplatser. Han heter Håkan Gusteus är kvalitetschef för branschorganisationen Svensk Camping och har utrett de framtida förutsättningarna för campingen vid Hjortsjöbadet.
Hans slutsats är att det är svårt att få lönsamhet i en så liten anläggning. Enligt utredaren krävs det närmare 200 platser för att uppnå lönsamhet. Vägen dit är lång för vaggerydscampingen med sina 38 platser. Strikt ekonomiskt skulle anläggningen alltså behöva femfaldigas.
Men det är förstås helt omöjligt. Det finns helt enkelt inte plats till en så stor utbyggnad. Campingen skapades efter att Torsbo-området hade byggts ut och därför finns det inte några möjligheter att bygga till.
– Men det finns andra faktorer som väger tungt, säger Ewa Magnussuon.
– Hela anläggningen med Hjortsjöbadet ligger på en väldigt bra plats och servar vaggerydsborna på ett förträffligt sätt. Platsen är också vackert belägen. Mindre tillbyggnader skulle kunna göras åt både norr och söder och möjligen kan man också tänka sig en utbyggnad på grusplanen som idag utgör parkering för badplatsen.
Hon framhåller också att campingplatsen idag drivs på ett utmärkt sätt.
Alternativ ett, att inte göra något överhuvudtaget, kan nog inte anses vara något egentligen alternativ. Det vore detsamma som nedläggning. Anledningen är att servicebyggnaden som idag ligger på höjden bakom omklädningspaviljongen är i så dåligt skick och dessutom illa placerad. Den borde ligga närmare badplatsen.
– Även om det är svår att få bärighet i anläggningen förordar Håkan Gusteus inte nedläggning. Han anser också att driftsformen är bra och anläggningen välskött, framhåller Ewa Magnusson.
– Jag anser att vi ska ha en campingplats. Här handlar det om andra värden än pengar. Men det är min personliga uppfattning, säger hon.
Några politiska beslut är inte tagna. Nu går frågan ut på remiss till de olika partigrupperna.
Vem vågar föreslå att högspänningsledningen över sjön grävs ned för att på så sätt skapa ökat utrymme för badplatsen/campingplatsen?
Möjlighet att bygga både söder och norrut borde väl finnas? Större fråga är väl om det finns underlag för en större camping, mer än vid Skogselmia-år?