Vid vissa infektioner är antibiotika effektiv och ibland en livsnödvändig behandling. Vid andra helt onödigt. Antibiotika ska bara användas när det behövs – det är budskapet i kampanjen från Region Jönköpings län som nu startar och pågår under någon vecka.
Öka förståelsen
Region Jönköpings län arbetar sedan länge för att minska antibiotikaanvändningen och öka förståelsen för att alla har ett ansvar. Det sker bland annat genom riktade insatser till vissa patientgrupper, information till invånarna och uppföljning och rådgivning till läkare på både vårdcentraler och sjukhus, både för att minska förskrivningen och öka kvaliteten i förskrivningen.
Färre recept
Insatserna ger resultat. 2011 var till exempel andelen antibiotika vid luftrörskatarr 22 procent i Jönköpings län.– Nu är genomsnittet 5 procent. Antibiotika gör ingen nytta vid okomplicerad luftrörskatarr, säger Andreas Lägermo.Statistiken visar också att förskrivningen av recept på antibiotika i Jönköpings län är något lägre än rikssnittet, men fortfarande en bit ifrån det mål som finns för att nå en försiktig antibiotikaanvändning.
Mer fakta
Stramas långsiktiga mål är högst 250 antibiotikarecept per 1 000 invånare. Delmålet i Region Jönköpings län för 2016 är högst 290 recept, ett mål som nåtts periodvis. Region Jönköpings län ligger på femte plats i antal förskrivna recept på antibiotika.