66 Tor-bostäder riskerar försenas ett år

6

Byggstarten för kvarteret Tor i Vaggeryd kommer att försenas minst sex månader, sannolikt längre, efter att ett företag överklagat detaljplanen.

– Vi räknar med att byggstarten kommer att förses med mellan ett halvår och ett år, säger Satu Jonsson, som är verkställande direktör på det kommunal bostadsbolaget VSBo.
– Vi hade verkligen behövt detta tillskott på i första skedet 66 lägenheter så fort som möjligt eftersom vi nu inte har några lediga lägenheter i Vaggeryd samtidigt som vi har en lång bostadskö.

När remisstiden för detaljplanen gick ut visade det sig att ett bolaget Andsjö Fastighets AB, som hyr ut markområdet på motsatta sidan av järnvägen mot Jönköping till Fredricssons Trä,  hade överklagat utformningen av  Tor-projektet.

Det betyder att ärendet nu går vidare till mark- och miljödomstolen i Växjö. Därefter finns möjlighet att som sista instans överklaga till mark- och miljö överdomstolen för den som så önskar.  Men för det krävs att prövningstillstånd ges, men värdefull tid går under alla omständigheter.

Satu Jonsson var måttligt förtjust när hon fick beskedet om överklagandet. Hon berättar man hade hoppats kunna starta upphandlingsprocessen före jul för att sedan börja bygga fram på vårkanten. Nu är det alltså tveksamt om man kommer att kunna sätta spaden i jorden ens under 2017 då det för övrigt har gått tio år sedan VSBo köpte markområdet.

Enligt Satu Jonsson angav företaget flera skäl till företaget:
– Man har i Malmö anlitat en advokat som anger som huvudskäl att företaget har en verksamhet ”som det låter om” och att man är rädda för att inte kunna expandera. Man  motiverar också med många lastbilstransporter och pekar också  att VSBo vill bygga för högt och för nära järnvägen.

Men Satu Jonsson bestrider att husen riskerar att hamna för nära järnvägen.
– Här finns ett säkerhetsavstånd på 50 meter som vi följer, säger hon.
Anledningen till att VSBo vill bygga på höjden (maximalt åtta vågar)  är att man vill utnyttja den centrumnära marken så effektivt som möjligt.
– Jag känner igen argumentet från Urnan-bygget för tio år sedan. Då fanns det de som kritiserade att vi ville bygga fem våningar högt. Men nu anser nog de flesta att de husen där passar in bra i centrumbilden, säger hon.
Men faktum kvarstår. Förseningen för projekten Karlsborg och Tor innebar att den långa bostadskön på 1 700 ansökningar lär bli svår att göra något åt inom de närmsta åren.

6 KOMMENTARER

 1. Heja VSBO och Satu!

  Skam den som ger sig, bara trist att företag som Andsjö Fastighets AB & Fredricssons Trä, får möjlighet att försena ert bygge. För byggas ska det göra i vilket fall. Vi få hålla tummarna för att ni kan sätta spaden i jorden redan under 2017.

 2. Usch va trött man blir på alla gnällrövar och pessimister. Lägenheter behövs i hela kommunen och då ska inte vissa personer och företag hela tiden och överklaga besluten. Det behövs minst 300 lägenheter i Skillingaryd och Vaggeryd. Varför kan inte alla hjälpas åt och se till att det blir snabba byggprocesser.
  Tydligen vill alla att det ska byggas, men inte just där jag bor eller har mitt företag. En inställning som de flesta bör ändra på.

 3. Andsjö fastigheteter vill nog få ett bra bud av Vsbo på sin mark. Vaggeryds centrum kommer att expandera och industrier måste flytta sig utåt.

 4. Etableringsminister Ylva Johansson (S) har sagt i veckan att det kan bli sanktioner mot kommuner om de inte följer nya bosättningslagen ”sfs-2016-38”. Så om vi inte får igång nybygget i tid för våra nya kommuninvånare så kan det bli dyrt för kommunen.

 5. Det är trist att nybyggnation kan förhalas med diverse överklaganden.
  Men vad är problemet med just kvarteret Tor.
  8 km söderut finns det plats att börja bygga på direkten.
  Även där finns en enormt stor efterfrågan på lägenheter.

LÄMNA ETT SVAR