Bandybanan i Vaggeryd har fått nytt liv

6
Christian Melin, Peter Johansson, Rikard Haegerstam och Fredrik Pettersosn utgör fyra femtedelar av styrelsen för Vaggeryds Idrottsplats.
Christian Melin, Peter Johansson, Rikard Haegerstam och Fredrik Pettersosn utgör fyra femtedelar av ordinarie styrelsen för Vaggeryds Idrottsplats.Sverker Bernhardsson saknas på bilden.

För ett år sedan rådde det krisstämning inom WIK-bandyn i Vaggeryd.
I år har framtidstron återvänt efter den lyckade moderniseringen av konstisbanan.
Christian Melin, Peter Johansson, Rickard Haegerstam och Fredrik Pettersson som alla fyra sitter som ordinarie ledamöter i den nyvalda styrelsen för föreningen Vaggeryds Idrottsplats, tillsammans med Sverker Bernhardsson, vågar tro på framtiden för anläggningen utan att längre behöva frukta plusgraderna.
– Efter den grundläggande modernisering som vi genomfört under sommaren och hösten ser jag framför mig 30 års möjlig drift utan större problem, trots att anläggningen inte är av modernaste snitt. Jag bedömer att kostnaderna för de arbeten som gjorts snarare kommer att understiga 1,5 miljoner än att överstiga den summan, säger Peter Johansson som lett moderniseringsarbetet.
20 år av eftersatt underhåll tog för varje mildvinter en allt större tribut på tålamodet och intresset.
Ni minns förstås hur det var så sent som förra vintern: en lång rad av år av eftersatt underhåll gjorde att bandybanan knappt klarade ens ett fåtal plusgrader.
Inte nog med att den fick namn av sig att ha dålig is, dessutom fanns det ingen möjlighet att få kontinuitet i träning och matcher för ungdomslagen. Den dåliga stämningen spred sig hos ungdomar, ledare, spelare och föräldrar och rotade sig djupt. Säkert bidrog problemen också till att WIK för första gången på 90 år under säsongen 2015-16 inte hade något tävlingsspelande seniorlag.
– Jag tror inte att vi hade ens åtta träningar på hela säsongen. Var det fem plusgrader och blåst återstod inget annat än att ställa in träning och matcher, minns ungdomsledaren och idrottsplatsstyrelseledamoten Christian Melin som alltså fått uppleva problemen från två håll.
– Över julen 2015 var det till exempel helt otänkbart att vi skulle kunna hålla is och vi fick tillbaka den först på nyårsaftonen. Sedan kom och släppte isen från och till under hela säsongen i takt med mildväder och kallare perioder, berättar han.
Sannolikt hade ytterligare en vinter under de här besvärliga betingelserna knäckt WIK-bandyn fullständigt. De kostnadskalkyler som Peter Johansson som projektledare tog fram för moderniseringen fick gehör hos kultur- och fritidsnämnden.
– Det kändes bra att ha det stödet från politikerna i ryggen, konstaterar han.
– Med start i augusti blev alla tre kompressorerna fullständigt genomgångna, brainpumparna fick nya fästen och så vidare. Åtgärderna har fått bandybanan att harmoniera mycket bättre.

Peter Johanssons summering berättar också om att idrottsplatsföreningen för första gången har ett helhetsgrepp med fullständig dokumentation kring statusen på bandybanan.
Någon sådan har tidigare inte funnits. Visst har punktinsatser gjorts på olika håll och kanter men dessa har enbart fördröjt det oundvikliga ingreppet.
– Utmaningen ligger nu i att underhålla den energisnåla status vi nu har. Vi kanske inte kommer att kunna spara så mycket pengar men vi ska ge en helt annan valuta för de pengar som satsas, säger han.
Den stora testen på hur många plusgrader den renoverade konstisanläggningen tål har man sluppit.
– Vi kunde spola upp redan tidigt i november, en månad tidigare än förra året, och den isen ligger fortfarande kvar, säger Christian Melin.
– Vi har sedan dess kunnat träna i tolv plusgrader utan problem. Var övre temperaturgränsen ligger har vi faktiskt inte sett ännu.

6 KOMMENTARER

  1. Väldigt kul och bra med många sporter i kommunen. Det intressanta är hur många utövare har man och hur man ska gå till väga för att få fler att spela bandy. Man väljer att lägga stora summor på en liten sport med få utövare.

  2. Otroligt roligt för alla som är engagerade i WIK bandy, samt för alla barn och ungdomar som älskar sin sport, att det nu har satsats på isen och att den ser ut att må väl! Positivt för hela bygden! Bra jobbat!

  3. Vill även från fotbollens sida framhålla det arbete som lades ner för våra fotbollsplaner i våras och genom hela sommaren, vi fick beröm från motståndarlag långt in i September för våra gräsytor. När man åkte runt till andra idrottsplatser under säsongen så insåg man att vi hade förmodligen de bästa fotbollsplanerna!!
    Kanonjobb av er allihop!!

  4. Instämmer helt med Frankfurt, kul och bra med många sporter i kommunen men till vilken kostnad? Tror att om vi slår ut kostnaden för att hålla igång denna isbana per utövare så kommer vi alla se att det inte är rimligt, varför inte satsa på en större och bättre ishall i Skillingaryd där man kan utöva båda sporterna. En annan ide kan kanske vara att lägga ner bandyn och erbjuda dess ca 30 utövare att satsa på andra bollsportet som är mycket mer kostnadseffektiva som t.ex. basket och volleyboll .

  5. Jag gissar att tack vare den modernisering/renovering som faktiskt jag har varit med och tagit så är nog driftskostnaden halverad! Tror inte att Movalla är billigare i drift och vi har råd med att låta våra barn/ungdomar idrotta med det de vill! Vill de spela ishockey eller bandy så ska de få göra det, tror det är ca 100 barn/ungdomar som spelar/leker bandy med Skridskoskolan(som starta imorgon ) på Vaggeryds IP! Om ni bara visste hur mycket skattepengar vi slänger ut på diverse utredningar som inte ger nåt tillbaka. Är kul att se all aktivitet på våra idrottsplatser och vi borde tacka Peter Croman och gänget för det jobb de lagt ner! När jag klev på styrelsen på IP så var det en nedgången arena med en maskinpark där ett fåtal maskiner var nyare än Berlinmurens fall! När den gamla styrelsen lämnade över var det klart bättre och en ekonomi i balans och har goda förhoppningar att det så förblir.

LÄMNA ETT SVAR