WIK-bandyn vädrar morgonluft igen

0
Två av träningsgrupperna med sina ledare Christina Melin, Johan Westroth, Jörgen Nilsson, Johan Svensson och Mats Westroth.
Två av träningsgrupperna med sina ledare Christian Melin, Johan Westroth, Jörgen Nilsson, Johan Svensson och Mats Westroth.

Tack vare den moderniserade bandybanan vädrar ledarna för Waggeryds IK bandyarbete morgonluft igen. Nu gäller det för dem att locka tillbaka de ungdomar som under de senaste säsongerna avstått bandyn till förmån för andra idrottsliga aktiviteter.

Det råder numera för första gången på flera år mera jämbördiga förutsättningar i den konkurrensen. Så sent som för ett dryg år sedan gick det inte ens att hitta tillräckligt många seniorspelare för att WIK skulle kunna ställa upp med ett seniorlag. Det hade inte hänt sedan bandypremiären 1925.
På ungdomssidan har av avtappningen varit minst sagt kraftfull, vilket inte förvånar. Där andra idrotter kunde erbjuda stabila träningsförutsättningar och fasta matchdagar fanns det inga garantier för något för de unga bandyspelarna.
Christian Melin som inte bara sitter i styrelsen för idrottsplatsföreningen utan också är ungdomsledare beskriver den hopplöshet han som ledare kände förra vintern:
– Jag tror att vårt ungdomslag bara kunde genomföra åtta träningspass på hela säsongen. Om det blev upp mot fem värmegrader och lite blåst så var det kört, det visste vi.
Villkoret för att huvudmannen för isbanan, som är Vaggeryds kommun och dess kultur- och fritidsnämnd, överhuvudtaget skulle kunna hitta ledamöter till en styrelse för idrottsplatsen var att isbanan moderniserades.
Om inte hade den 90-åriga bandyepoken i Vaggeryd sannolikt nätt vägs ände.
Peter Johansson var en av dem som ställde upp.  Han ville betala tillbaka för allt ha fick som ungdomsspelare i WIK.
Christian Melin hade visserligen inget idrottsligt förflutet men en son som var bandyintresserad och så vidare.
– Nu hoppas vi att de ungdomar som slutade med bandyn när det inte fanns någon is att spela på ska återvända. Men vi vet att det handlar om en långsiktig process. Det kommer att ta tid att vända trenden, konstaterar Christian.
Idag har Waggeryds IK förutom ett seniorlag i seriespel också ett P 14-lag, U 12-lag och U 10-lag i träning och seriespel.
I morgon kväll drar säsongens bandy- och skridskoskola igång. Den vänder sig till pojkar och flickor från femårsåldern och uppåt.
– Det vore fantastiskt roligt om vi kunde få tillbaka flickorna i verksamheten,  understryker Christian Melin.

LÄMNA ETT SVAR